Rólunk

Az Etyeki Futók Egyesülete nem a csillagos égből pottyant a községbe. Az egyesületnek múltja van, a csoport létrejöttének pedig története. Csizmadia Gábor vagyok, az egyesület volt elnöke. Az írás szubjektív részeket is tartalmaz.

Abban biztos vagyok, hogy amikor 1999-ben Etyekre költöztünk, senkit sem láttam futni a környék ligeteiben (ami nem azt jelenti, hogy senki sem futott). Ennek az is oka volt, hogy jobbára esténként érkeztem haza a munkából, és leginkább Budapesten, a Tündérhegyen edzettem, hétköznap és hétvégén is. 2003-ban azonban komoly változás vette kezdetét. Az etyeki futás és munkahelyváltásom szorosan összekapcsolódó fogalmakká váltak. 2003. szeptemberében – hosszú-hosszú multis éveket követően a község általános iskolájában vállaltam állást. Etyek lett a munkahelyem, sportéletem origója, és végpontja. Az egyesület létrejöttéhez azonban még sok minden, sok mindenki kellett. Például futótársak…

Több, mint 350 gyerek tanul Etyeken. Ez nagyjából 500 szülőt jelenthet. A tantestületben 35 tanár dolgozott, és dolgozik ma is. Etyek Nagyközségnek akkor háromezres lakossága volt, ma négyezres. Ha csak a nyers számokat nézem, és azt vizsgálom, hogy statisztikailag milyen sportolói potenciált tartalmaz Etyek, akkor nagyjából 40-60 futás iránt érdeklődőt tudnék kiragadni a tömegből. Az érdeklődő azonban még nem futó… A tanár viszont motvációs lehetőség… Most pedig gyorsítok az elbeszélésen, és bővített vázlatpontokba szedem az egyesület kialakulásának és létezésének történetét.

2003. szeptemberében megismerkedtem Pető Alízzal. Alsóban tanít, kollégám, és kedveli a futást.

Szinte valamennyi hétvégi futásunkat feleségemmel, Avvakumovits Edinával, Alízzal hármasban toltuk. Később csatlakozott hozzánk Bíró Tibi, aki egyesületi színekben első etyeki maratonistánk.

Hosszú-hosszú éveken át négyesben futkároztunk. Alig vettünk részt komoly versenyeken, elég volt nekünk a közös sport. A távokat nem növeltük 15 km fölé, az időeredménnyel egyáltalán nem foglalkoztunk. 2009-ig mindössze nyolc-tíz főre duzzadt a létszám. Ekkor azonban egyetlen apró momentum megváltoztatta az etyeki futóéletet.

2008-ban a Futapest Etyekre szervezte tavaszi krosszfutását. A kegyetlen sár és borzasztó időjárás ellenére annyira átjárt a verseny hangulata, hogy füzetet és tollat ragadtam, terveztem, kalkuláltam, majd beszaladtam az iskolába, egyenesen az igazgatónőhöz, és az asztalára helyeztem az első Etyeki Vesszőfutás tervezetét. Megnézte, rábólinott, majd megkérdezte, hány ember kell hozzá. Azt hiszem, huszat mondtam neki.

Igazából a verseny szervezése kovácsolt össze egy olyan brigádot, akik szeretettel művelték ezt a sportot vagy szeretettel szerveztek. 2009-ben még nem, de 2010-ben igazi, hamisítatlan etyeki versenyt hoztunk össze. Előtte azonban megalakult az Etyeki Futóklub, mely a barátságra és futásra alapozta létét. A klub gondolatának magja már régen kicsírázott néhányunkban, és rövid időn belül tíz-tizenkét fővel gyarapodott az etyeki futókör.

2010-ben nem várt siker koronázta első futóversenyünket. Jobbára etyekiek vettek részt a három távra hirdetett eseményen, rengeteg diák, és fiatal. Több, mint kétszáz futó állt starthoz. A második és harmadik etyeki futóversenyt követően úgy gondoltuk, hogy szélesebbre tárjuk a befutókaput, és merünk egy nagyot álmodni. Két éve chipes rendszerű versenyen indulhatnak az etyekre látogatók, két év alatt megtriplázódott a célvonalon átfutók száma. Kétszer annyi etyeki polgár, és háromszor több nem etyeki tűzött magára rajtszámot. Az Etyeki Vesszőfutás egyesületünk egyik sikertörténete. Azt írtam volna, hogy egyesület? Igen!

Máté Krisztina
Máté Krisztina, egyesületünk titkára

2011-ben hosszas procedurát követően az etyeki futóklub egyesület lett. 10 alapító taggal, hármas vezetőségi státusszal alakultunk. Alapszabályunk sporttevékenység folytatására, fiatalok bevonására, a sportág népszerűsítésére, és versenyszervezésre jogosít fel bennünket. Szívesen tesszük ezt? Még jó hogy…

Az egyesület létrejötte előtt is jónéhány versenyen vettünk részt. 2011-től azonban ugrásszerűen megnőtt ez a szám. Tagjaink maratoni távokat teljesítenek, félmaratoni versenyeken indulnak, illetve a 10+-os távolságokat gyűrik. Tagjaink száma mára harminc fölötti. Két beacos versenyzővel, és két tizennyolc év alatti félmaratonistával dicsekedhetünk. A futóegyesület mellett, de csapatunkkal szövetkezve rengeteg etyeki fut, készülődik különböző versenyekre. Heti négy alkalommal közös edzéseket tartunk, melyek összekapcsolják az egyesületen kívül sportolókat az egyesületi tagokkal. Honlapunk, két blogoldalunk, széles fészbuk táborunk, megszállotjaink és rendkívül lelkes csapatunk van. Kell ennél több? Nem hiszem!

.

Csizmadia Gábor

 

Etyeki Futók Egyesülete volt elnöke

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Etyeki Futók Egyesülete

loading map - please wait...

Etyeki Futók Egyesülete 47.447317, 18.748538 A Futóegyesület székháza tulajdonképpen egy borospince, ahol közgyűléseinket, találkozóinkat oldott és egyre oldottabb hangulatban tartjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.