Tudod mit? Menj, te a….. TEREPRE!

– Wadkanz Biatorbágy Trail – M táv 15 km – 2016. szeptember 17. –

Itt még szárazon!
Itt még szárazon!

2016. augusztus 8-án jött egy levél Garamszegi Zsolttól, aki maga a Wadkan, hogy szeretnék, ha mint az Etyeki Futók Egyesületének elnöke, V.I.P. résztvevőként indulnék az első alkalommal megrendezett terepfutó versenyükön. Minden távot felajánlották, bármelyiket választhattam, sőt mint Nagyon Fontos Ember, reggelivel és ebéddel is kedveskedtek nekem, meg azoknak, akik szintén Kiváltságosak voltak.

Lassan, de annál bizonytalanabbul, augusztus 13-án regisztráltam magam az M távra, amit úgy gondoltam, hogy talán teljesíthető számomra terepen is. 15 km, mit nekem 15 km. Maratont is futottam már kétszer is, bizony, többször félmaratont, és azért kocogok minden héten párszor, betonon is terepen is. Edzésben vagyok, ha nem is futással edzek, de azért nem vagyok „puha pöcs”, vagy mi, ahogy Csimax mondaná. Megcsinálom, aztán kész. Bár, Mácsai Andi mondta, hogy a Bia Felezőn végig-gyalogolták, túrázták ezt a távot és kemény, nagyon kemény és a szintek, hát azok meg vannak, rendesen. Szóval Andi figyelmeztetett, hogy ez nem lesz végig-futás, de még a gyaloglástól is messze lesz, inkább úszás lesz belőle és vánszorgás, de nagyon előre szaladtam.

A verseny előtti héten verőfényes napsütés, sehol egy csepp eső, még egy felhőcske sincs az égen. Vitályos Ildivel megbeszéltük, hogy ők is jönnek az XS távon a kisfiával Etelével, tehát velük utazhatok.

Bemelegítés, új cipő próba!
Bemelegítés, új cipő próba!

2016. szeptember 17-én szombaton esik, az eső, már éjszaka is esik, mit esik, szakad, minden sáros, vizes, csúszós. Ildi hív, mi legyen? Menjek, ne menjek? Vágjunk bele, végül is azt mondják, eláll és különben is kemény vagyok, vagy mi. Felöltöztem, felvettem a szuper, vadonatúj, soha ki nem próbált, terepfutó cipőmet és irány Biatorbágy, az Iharos. Rajtszám átvétel, chip felhúzás, kis eszegetés, kis iszogatás, beszélgetés, bemelegítés.

Rajtolnak a leghosszabb 24 km-es L távon – e-L-távoztak. Aztán 10 perccel később rajtolunk mi M-esek. Nem esett jól a nyirkos, de meleg idő, alig kaptam levegőt, izzadtam is. Kontaktlencsét tettem be és a szemembe folyó izzadság csípett. Futás közben szebbnél szebb helyeket jártunk be, hegynek le majd fel, aztán megint le és megint fel, „így megy ez”egy ideig.

Az erő velem van!
Az erő velem van!

Dörög, előttem megcsúszik egy magas fiatal, mondom neki el ne törje a lábát mert biztos, hogy nem fogom tudni a hátamon kivinni. Viccelünk! Dörög, fel a Százlépcsőn, ott megállok, nem futok tovább, gyönyörködöm, közben dörög. Fotózok, lihegek, iszom és dörög.

Be vagyok tojva, de nyakamba kapom a lábam és futok tovább le s’ fel majd fel s’ le. Cseppen az eső, aztán szakad, aztán esik, majd szakad és hömpölygő ár lesz az ösvény helyén. A futócipő tökéletes, alig csúszom benne, tapad, tart, mindenem saras, mindenem vizes a szememet összeszűkítem nehogy a lencsét kimossa a víz. Futok tovább, egy futótárs előttem, megyek utána a sebességet tartom, ha ezt a tempót sebességnek lehet mondani, én úgy érzem haladok. Úsztam az áradattal, van ahol combig ellepett a víz fel-fel csapott a hátamra, de csak szaladtam, követtem az előttem haladót. Aztán kiértünk egy tisztásra, telefonok térképek elővéve, eltévedtünk. Az eső elmosta a felfestéseket a szalagozást pedig nem vettük észre. El kell jutnunk a Viaduktig, ott van az utolsó chipleolvasó állomás. Újra futás, tájékozódás és futás. Tudok mosolyogni magunkon akkor nincs nagy baj, mit mosolyogni kacarászni. Fel a Viaduktra aztán már csak vissza az Iharosba és vége, be is értünk, szinte együtt. Nagyon vigyorgok, örülök a teljesítésnek.

Célfotó
Célfotó

Ami várt: érem, meleg ebéd, forró zuhany és Ildi, aki rögtön gratulált is.

Végkövetkeztetés:

  1. Nem vagyok normális!
  2. Imádtam minden pillanatát!
  3. Nagyon sokat nevetgéltem, kacarásztam, vigyorogtam.
  4. Jövőre is megyek, és többet akarok futni terepen, versenyeken is!
  5. És tudod mit? Menj te is a ….terepre! Megéri!

Miksa-Kovács Orsolya

Látkép sziklával!
Látkép sziklával!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.